De gemeente Machelen werkt met een digitaal aanmeldingssysteem voor alle scholen in Machelen-Diegem. Ouders moeten hun kind hier eerst aanmelden zodat ze een plaats kunnen krijgen in een school naar voorkeur, afhankelijk van de beschikbare plaatsen.
De aanmeldingsperiode start in de maand januari. Van 11 tot 22 januari 2021 krijgen de kinderen van wie er al broers/zussen bij ons naar school gaan VOORRANG: zij mogen zich eerst aanmelden en krijgen de eerste vrije plaatsen. Pas na deze voorrangsperiode kunnen nieuwe gezinnen hun kinderen aanmelden: vanaf 1 tot 31 maart 2021.
Wie moet er dit schooljaar (2020-2021) aanmelden om in te schrijven voor volgend schooljaar (2021-2022)?
– Kindjes geboren in 2019 die voor de eerste keer naar school gaan (zelfs als ze pas instappen in september 2022!!)
– Kinderen geboren vóór 2019 die nog geen school hebben
– Kinderen die van school willen veranderen
Enkele weken nadat je aangemeld bent, krijg je via mail een ticket waarop de school staat die je toegewezen krijgt (op basis van je schoolvoorkeur en woonafstand tot de school). Met dat ticket moet je binnen de aangegeven periode een afspraak maken op de school om je kind officieel in te schrijven. Meld je kind aan via deze link: https://www.machelen.be/aanmelden
Ouders die hun kinderen niet aangemeld hebben, kunnen proberen om nog een plek te vinden tijdens de vrije inschrijvingsperiode vanaf 1 juni 2021.
Om te weten vanaf wanneer je peuter/kleuter naar school mag gaan, kan je zijn/haar instapdatum berekenen via deze link: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/bereken-de-instapdatum-voor-je-kleuter
************
Op woensdagavond 20 januari om 19u organiseren we een digitale rondleiding zodat u kan kennismaken met onze school. De schoolwerking wordt er voorgesteld aan de hand van foto’s en filmpjes. U krijgt ook de nodige uitleg bij de aanmeldprocedure en er is tussendoor voldoende tijd voor vragen.
Deelnemen kan op 2 manieren:
• Via internetbrowser (pc, laptop of tablet): klik op deze link https://meet.jit.si/Sterrenhemel
• Via applicatie (smartphone of tablet): download de app Jitsi Meet, open de app en voer de naam van onze ruimte in: “Sterrenhemel”
Wie niet kan deelnemen op 20 januari, kan onze tweede online rondleiding bijwonen: op woensdag 24 februari 2021 om 19u, via dezelfde link!
Elk jaar betalen alle leerlingen een bijdrage voor het deelnemen aan activiteiten zoals toneel, zwemmen, uitstappen,… alsook het vervoer dat verbonden is aan deze uitstappen. De Vlaamse Overheid heeft hier een scherpe maximumfactuur voor bepaald. Dit schooljaar bedraagt die 45 euro voor kleuters en 85 euro voor leerlingen van het lager onderwijs. Dit bedrag telt voor een heel schooljaar en wordt in drie delen gefactureerd (september, januari en maart).
Voor de meerdaagse uitstappen (zeeklassen en bosklassen) krijgt u een aparte factuur, waarvoor de Vlaamse Overheid ook een maximumbedrag heeft vastgelegd. (Meer info hieronder onder tab “GWP”).
Daarnaast zijn er extra facturen voor leerlingen die ‘s middags soep of warme maaltijden eten (Zie tab “Maaltijden”).en ook voor leerlingen die in de voor- of naschoolse opvang blijven.(Hieronder meer info: “Naschoolse opvang”).
Een aantal leerlingen komt in aanmerking voor een studietoelage. Je kan hiervoor een document opvragen bij het secretariaat of rechtstreeks via de website je aanvraag indienen. (https://www.studietoelagen.be/ ) Wanneer u in het verleden reeds recht had op een studietoelage, dan krijgt u deze papieren automatisch thuisgestuurd.
Schoolmateriaal (zoals schrijfgerief, mappen, schriften, latten, lijm, …) is gratis beschikbaar in de klas. U bent niet verplicht materiaal voor uw kind aan te kopen, maar mag dit natuurlijk wel als u liever heeft dat uw kind zijn eigen materiaal gebruikt. De boekentas dient zelf aangekocht te worden, en eventueel ook een brooddoos, fruitpotje en drinkfles.
Leerlingen krijgen ook gratis een fluohesje (1ste leerjaar), een koekendoosje (elk schooljaar), een turnzak (1ste leerjaar) en T-shirt van de school (1ste, 3de en 5de leerjaar). Wanneer ze deze verliezen, verwachten we dat ze dit opnieuw aankopen bij het secretariaat:
Voor de turnlessen brengen leerlingen van de 3de kleuterklas van thuis sportschoentjes of turnpantoffels mee die op school blijven. Vanaf het 1ste leerjaar vragen we dat de kinderen een t-shirt van de school, een blauwe of zwarte short en sportschoenen of turnpantoffels aandoen (en in de turnzak van de school opbergen). De turnzak blijft op school, maar mag voor elke vakantie mee naar huis om te wassen. Leerlingen van de 3de kleuterklas tot het 3de leerjaar voorzien ook een zwempak voor de zwemlessen (zwemshort niet toegelaten!).
Leerlingen kunnen ‘s middags een evenwichtige, gezonde warme maaltijd of soep eten op school. Een maaltijd bestaat steeds uit soep, vlees/vis, groenten, aardappelen/pasta/rijst en een dessert. De firma AGAPE bereidt de ingrediënten voor en levert ze aan de school, waar ze vervolgens warm gestoomd worden.
Leerlingen kunnen maandelijks inschrijven via een maaltijdbrief. Bezorg het document op tijd terug want na de deadline worden er geen inschrijvingen meer toe gelaten!! Dit omdat wij onze bestelling ook moeten doorgeven aan de firma Agape. Daarna krijgt u een factuur van de bestelde maaltijden. U kan zich ook automatisch inschrijven voor het hele schooljaar wanneer uw kind elke dag soep of warme maaltijden neemt.
Wanneer uw kind een maaltijd mist wegens afwezigheid, kan dit enkel vergoed worden vanaf de 2de dag afwezigheid en mits een doktersattest. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van de volgende factuur.
Het menu van de komende maand kan u steeds ook op deze website raadplegen. (Zie hieronder bij “Downloads”).
We zijn een open school met een groot domein en daar zijn we blij om. Maar om het toezicht over de kinderen te kunnen garanderen is het echter nodig om de toegang tot de school op sommige momenten te beperken en een aantal ingangen af te sluiten. Wij rekenen hiervoor op uw begrip.
De leerlingen worden door onze scholengroep SCOOP verzekerd tegen alle schoolongevallen en ongevallen “op weg van en naar de school”. Deze verzekering dekt enkel lichamelijke schade en de burgerlijke aansprakelijkheid. Materiële schade of verlies worden niet door de verzekering gedekt en vallen ook niet onder de verantwoordelijkheid van de school.
Bij een ongeval op school krijgt uw kind een verzekeringsdocument mee. Dit laat u invullen door de arts en bezorgt ons deze de volgende dag terug. Documenten die pas een week later binnenkomen worden niet meer doorgegeven aan Ethias. Vervolgens geeft de school het ongeval bij Ethias aan. U krijgt hiervan een bewijs (dossiernummer) terug. Ethias neemt dan contact met u op voor het verdere verloop.
Wanneer een leerling het schoolreglement overtreedt, zich aan het toezicht onttrekt of niet rechtstreeks naar huis gaat, verliest hij/zij echter het recht op tussenkomst van de schoolverzekering.
We raden ouders aan om zelf een familiale verzekeringspolis af te sluiten om schade te vergoeden die hun kind eventueel zou toebrengen aan anderen, alsook aan de schoolinfrastructuur.
De bewaking voor en na school wordt door kinderopvang Infano georganiseerd (in samenwerking met de gemeente Machelen). Leerlingen kunnen er elke weekdag terecht van 7u tot 8u15 en van 15u35 tot 18u00 (op woensdagen van 12u15 tot 18u00). De opvang is betalend en dit kost 0,90 euro per half uur (op woensdagen 0,60 euro vanaf 2 kinderen). Voor deze bedragen wordt er elke maand een factuur meegegeven via de boekentas. De opvang van 7u tot 7u15, en van 8u15 tot 15u50 is gratis. Tijdens studiedagen en vrije schooldagen voorziet Infano ook betalende opvang (inschrijven is verplicht!).
Gelieve het einduur van de bewaking te respecteren en de bewakers te verwittigen indien u te laat zal zijn om uw kind op te halen!
De gemeente voorziet een schoolbus die leerlingen op vaste punten ophaalt en na school weer afzet. Leerlingen moeten daar wel opgehaald worden door hun ouders, tenzij een schriftelijke verklaring dat ze alleen mogen afstappen en naar huis wandelen.
Je kan bij de gemeente een buspas aanvragen voor een heel schooljaar (60 euro; vanaf 2de kind 30 euro) of per trimester (25 euro; vanaf 2de kind 10 euro). Enkel met dit buspasje mag uw kind op de schoolbus. Bestellen doe je via http://machelen.ticketgang.eu met je identiteitskaart of je kan langsgaan bij het Sociaal Huis van Machelen. De buspas kan je vervolgens ophalen bij de dienst Onderwijs.
Te laat komen
Leerlingen zijn ten laatste 5 min voor aanvang van de lessen aanwezig op school. Te laat komen dient (ook voor kleuters) steeds door de ouders verantwoord te worden. Bij het aankomen op school gaat de leerling ook langs het secretariaat voor een stempel.
Afwezigheid
Bij afwezigheid is er altijd een verantwoording nodig. Wanneer je kind niet langer dan 3 aaneensluitende dagen ziek is, mag je zelf een briefje schrijven om af te geven aan de leerkracht (maximum 4 keer per jaar!). Bij langere ziekteperiodes moet er steeds een doktersattest afgegeven worden.Afwezigheden om andere redenen zijn enkel mogelijk in specifieke gevallen (https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/gewettigd-afwezig). Bezorg ons steeds de nodige documenten voor onze administratie! Afwezigheid om vroeger op reis te kunnen vertrekken of later terug te komen, is onwettig.
School verlaten
Leerlingen zijn geacht de hele dag op school aanwezig te blijven. Enkel bij dwingende redenen wordt het toegestaan de school vroegtijdig te verlaten, mits schriftelijke toestemming van de directeur. Ouders moeten dan achteraf een afwezigheidsattest binnenbrengen. Kinderen die ’s middags thuis eten, worden afgehaald om 12u10 en mogen terug binnen na 13u. Ook dit moet op voorhand schriftelijk gemeld worden aan het secretariaat; ofwel via de bundel op de eerste schooldag, ofwel in de klasagenda.
Toedienen van medicatie
Op school beschikken we niet over medicatie en mogen we ook geen medicatie van thuis toedienen. Enkel zeer uitzonderlijk kan dit mits doktersattest met vermelding van de naam van de leerling, naam van de medicatie, de dosis, het tijdstip en de periode van toediening. Je kan ook onderstaand document laten invullen door de dokter. (Zie hieronder bij “Downloads”)
In geval van (besmettelijke) ziekte
De school is niet in staat medisch-verzorgende taken op zich te nemen. Daarom en ook om de gezondheid van de medeleerlingen te beschermen, vragen we om kinderen met koorts en besmettelijke ziekten thuis te houden. Indien kinderen in de loop van de schooldag ziek worden, zullen de ouders telefonisch verwittigd worden met het verzoek hun kind zo snel mogelijk af te halen.
Wij vragen dat ouders om de school meteen verwittigen in geval van ernstige besmettelijke ziekte. Zo kunnen wij de nodige maatregelen treffen, op aanwijzen van het CLB, om verdere verspreiding tegen te gaan.
Luizen en neten
Wanneer er bij een leerling luizen vastgesteld zijn, krijgt de hele klas een brief mee met richtlijnen voor de behandeling. Na een week wordt het haar van de leerlingen gecontroleerd om na te gaan of de luizen verwijderd zijn. Het CLB volgt dit mee op en contacteert indien nodig specifieke ouders rond verdere maatregelen.
Jaarlijks gaan er heel veel spullen verloren op school. Veel kan al vermeden worden door de naam van je kind aan te brengen op jassen, mutsen, sjaals, handschoenen, fluohesje, brooddoos, drinkbus, koekendoosje, …
We verzamelen alle gevonden voorwerpen steeds gedurende één trimester en brengen deze samen in bakken aan de hoofdingang en de ingang van het kleutergebouw. Daar kan u een kijkje nemen wanneer uw kind iets verloren heeft. Aan het einde van elk trimester, de avond van het oudercontact, worden alle gevonden voorwerpen uitgestald zodat ouders er nog een laatste keer hun verloren zaken kunnen uitpikken. Wat er daarna nog overblijft, doneren we aan Spullenhulp of de Kringloopwinkel.
De zorgstudie is een vorm van huiswerkbegeleiding voor kinderen met leerproblemen en specifieke noden. Onze zorgcoördinator, juf Yasmine, overlegt met de ouders, leerkrachten en de directeur om leerlingen te selecteren die het meest nood hebben aan deze extra begeleiding.
De zorgstudie duurt een half uur (15u30 tot 16u) en gaat wekelijks door op maandag, dinsdag en donderdag. De begeleiding is gratis en gebeurt door juf Yasmine ( L3-4 ) en door meester Geert ( L5-L6). Na de zorgstudie kunnen de leerlingen terecht in de (betalende) opvang, tenzij ze om 16u door hun ouders worden opgehaald.
Leerlingen die niet in aanmerking komen voor de zorgstudie maken hun huiswerk thuis of tijdens de opvang (van 16u tot 17u in de refter). Onze huistaken zijn in principe zodanig opgesteld dat leerlingen ze zelfstandig kunnen maken, op basis van wat ze in de klas geleerd hebben. Bij problemen mag u dit steeds aan de klastitularis melden in de klasagenda.
De school organiseert ook een uitgebreid programma sport aan op woensdagnamiddagen. Zo willen we onze kinderen laten proeven van verschillende soorten sport en hen een actieve levensstijl aanleren. Deze sportactiviteiten worden georganiseerd in samenwerking met de SVS (Stichting Vlaamse Schoolsport), Bloso, lokale sportclubs of soms geheel voor eigen rekening.
Gemiddeld zijn er per schooljaar ongeveer 20 woensdagen met sportieve activiteiten voor alle leeftijdsgroepen (kleuters tot 6de leerjaar). Om vervoer, materiaal en begeleiding te bekostigen, vragen we een vergoeding van 5 euro per activiteit. In september moeten leerlingen het inschrijvingsformulier samen met het inschrijvingsgeld afgeven. Na de gestelde deadline (eind september) of wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, is het niet meer mogelijk om je kind in te schrijven.
Gelieve zelf te noteren voor welke uitstappen uw kind ingeschreven is. Data en tijdstippen kan u raadplegen in onze kalender (https://gomachelen.be/kalender/). Deelnemers krijgen steeds ook een herinneringsbrief in de boekentas met informatie over tijdstippen, vervoer, kledij en andere afspraken. Gelieve ook telkens een lunchpakket en drank te voorzien.
Kinderen die na een sportactiviteit niet op tijd opgehaald worden, worden meegerekend in de betalende naschoolse opvang.
Eén keer per 2 schooljaren gaan onze leerlingen van het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar gedurende 5 dagen op schoolreis met de klas. Deze reis kadert binnen de leerplandoelstellingen en daarom dringen we aan op deelname van alle leerlingen. Het is niet is alleen erg leerrijk, maar biedt de leerlingen de unieke ervaring op reis te gaan met hun klasgenoten en leuke herinneringen voor later. De kinderen zetten er ook grote stappen vooruit op gebied van zelfstandigheid en maturiteit.
Leerlingen van het derde en vierde leerjaar gaan samen op zeeklassen in Nieuwpoort, meestal in april of mei. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar gaan samen op bosklassen in Wellin, meestal in september. Communicatie over de schoolreis gebeurt steeds ruim op tijd via brieven in de boekentas. Enkele weken voor aanvang van de schoolreis organiseren we ook een infoavond om de belangrijkste zaken uit te leggen en om vragen te beantwoorden.
De kosten (vervoer, verblijf, voeding, activiteiten en begeleiding) schatten we voor de zeeklassen rond de 170 euro en voor de bosklassen rond de 150 euro. Hiermee blijven we binnen de maximumfactuur van 435 euro die de overheid oplegt voor meerdaagse schoolreizen. We vragen om het bedrag van zee- of bosklassen in 3 keer te betalen, verspreid over een schooljaar (mag ook in 1 keer het volledige bedrag). Ouders die dit wensen, kunnen om een afbetalingsplan vragen bij het secretariaat.
Informatie naar aanleiding van CORONAVIRUS:
De maaltijden vanaf 16 maart tot de paasvakantie werden opgeschort wegens sluiting van de scholen tijdens de coronacrisis. De kosten van deze maaltijden worden afgetrokken van uw volgende maaltijdfactuur.
De maaltijden van mei en juni 2020 worden geannuleerd. Om wille van de strenge richtlijnen qua veiligheid en hygiëne bij heropstart van de scholen is het even niet haalbaar om warme maaltijden te organiseren.